Dies i Coses


Martí Estelrich, 3rD

No Sabem mai si el proper número sortirà”Avui entrevistarem a en Jaume Vallbona i en Josep Estelrich, dos dels fundadors de la revista Dies i Coses. La revista va ser publicada per primera vegada el gener del 1987, fa ja 28 anys. Dies i Coses es publica bimensual a diferents pobles del municipi de Santanyí i de Felanitx.


-Per què se vos va ocórrer fer una revista?
A l'any 1987 es varen celebrar els 25 anys de l'Obra Cultural Balear i hi va haver una mostra de revistes de premsa forana i vàrem pensar que per aquí podríem ajudar un poc.

-Ens podeu descriure el procés d'elaboració de la revista?

Això ha canviat molt al llarg de la història. Vàrem començar, grapant i fent fotocòpies i després vàrem anar a una impremta a Petra a imprimir-la. El primer any la férem mensual, el segon trimestral però ja la dúiem a una impremta de Manacor on ens la maquetaven . Del tercer any ençà s'ha fet bimensual. Actualment la maquetam nosaltres i l'enviam a una impremta a Campos.

-Quina tirada té la publicació?
Això varia constantment, però a l'actualitat tiram 600 exemplars. Per al número cent es varen fer 1000 exemplars. Procuram fer el tiratge de 64 pàgines que s'ajusta al pressupost.

-Amb quines seccions compta?
Hi ha una secció de societat que va sobre els pobles on es distribueix: Calonge, Llombards, S'Alqueria, S'Horta... També hi ha informació municipal dels ajuntaments de Santanyí i Felanitx, entrevistes, opinió, reportatges, república de llibres, excursionisme, diverses seccions d'esports: caça, tenis, futbol...

-Quina és la línia editorial?
La línia editorial va marcada pels principis de l'associació cultural “Es Majoral”. L'objectiu principal de la qual és la promoció de la llengua catalana.
-Quin futur creis que té la revista?
Les revistes en paper estan condemnades a desaparèixer. Tot i que s'han de mantenir per fer-les arribar al públic que per les circumstàncies que sigui no tenen accés als mitjans electrònics. No sabem fins quan durarà ja que mai sabem si llançarem el següent número.

-Podeu destacar una informació que heu publicat al llarg d'aquests anys?
Cada any als premis de premsa forana hem guanyat alguna o diferents de les categories. El darrer any va ser una entrevista a una dona que feia cent anys ( que ha mort aquest mateix mes).

-La primera edició de Tèntol la revista de l'IES, la va maquetar en Pau Vadell a Dies i Coses. Quins records teniu?
Sabem que en Pau maquetava aquest primer número de Tèntol amb les màquines de Dies i Coses i aquí ja veiem una de les primeres feines d'en Pau com a editor a casa nostra. Es lògic que en Pau que formava part de l'institut i de la revista utilitzàs la seva infraestructura de redacció.

-Que heu anat millorant al llarg d'aquests anys?
Per una banda, s'ha millorat la maquetació, per una altra la correcció lingüística i, sobretot, saber adaptar els gèneres periodístics al nivell estàndard.

-Teniu pensat passar la revista a digital o fer-ne un blog?
En parlam però requereix una feina contínua que sense noves incorporacions plenes d'energia no estam en condicions de fer.


Comentaris