Les panades

Manuel Jiménez, 3r ESO C

A Mallorca és tradicional que moltes famílies es reuneixin per fer panades, crespells i robiols.
La panada mallorquina està emparentada amb les panades jueves. Descendeixen d’un antic plat hebreu descrit al Talmud anomenat paixtida.

A l'Edat Mitjana, un dels propòsits més importants d'aquestes preparacions era conservar la carn, ja que la seva cocció dins d'una massa consistent aconseguia protegir-la diversos dies; mentre que quan es pretenien consumir al moment s’enfornaven  en pastes més fines.

L’ús de saïm i de sobrassada de porc s’ha interpretat com una forma de cristianitzar la recepta original jueva, com va succeir amb altres productes, com l’ensaïmada, durant la conversió dels jueus al cristianisme en el segle xv.

Tanmateix, l’origen comú de la panada és segurament tan antic com el del pa, de fet panada deriva de pa.

Amb diferents masses i farciments segons el lloc, la podem trobar des d’Àfrica fins a Sud-amèrica.

-Panades gallegues:

-Panades argentines:


-Panades de Castella la Manxa:


-Panades de Mallorca:

Comentaris